---
title: "Вкладка Призначення"
canonical: "https://docs.mocotms.com/space/UAUGUSR/16842819/%D0%92%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%20%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F"
format: markdown
---
На вкладці Призначення система дозволяє додавати до ролі потрібних користувачів, а також забирати ці призначення у користувачів.

> ℹ️ Після видачі або забору ролі для того, щоб зміни в налаштуваннях профілю користувача відобразилися, йому потрібно вийти з системи і увійти знову. У випадку, якщо нові налаштування не відобразяться, користувачеві слід знову вийти з системи, очистити кеш у браузері (можна скористатися інструкціями за посиланням [https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=ru](https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=ru) ) і увійти знову.

## Видача ролі користувачам

> ℹ️ При назначенні користувача на роль, відразу ж усі привілеї, видачі цією роллю, автоматично надаватимуться користувачеві.

Для надання користувачам ролі потрібно:

1. Відкрити сторінку налаштувань ролі на вкладці "Назначення" (Маркер 1, Рис.1).
2. Натиснути кнопку "Видати роль" (Маркер 2, Рис.1).
3. У відкрившомуся діалоговому вікні вибрати необхідних користувачів для призначення, введіть їх ім'я, прізвище або логін (Маркер 1, Рис.2).
4. Натисніть кнопку "Призначити" (Маркер 2, Рис.2).

![image-20240312-151146.png](media://362ff33c-7c03-4f5a-a0c0-e6d5065ef840)

![image-20240213-145122.png](media://560e0022-91db-4db7-92a3-72b650805996)

## Забирання ролі у користувачів

> ⚠️ При видаленні ролі у користувача безповоротно видаляються всі індивідуальні обмеження та привілеї за цією роллю. При повторному призначенні цього користувача на роль, необхідно буде знову налаштувати індивідуальні привілеї та обмеження.


На вкладці “Призначення” забрати роль у користувачів можна двома способами:

Забір ролі у конкретного користувача масовий забір ролі у декількох користувачів.  Для того, щоб забрати роль у конкретного користувача, потрібно:

Навести курсор миші на потрібного користувача на вкладці Призначення (Маркер 1, Рис.3) Клікнути на з'явившуся іконку у вигляді Кошика (Маркер 2, Рис.3) У відкрившомуся діалоговому вікні натискати на кнопку Забрати (Маркер 1, Рис.4)

![image-20240213-145518.png](media://884fa52a-7e40-420d-9cbf-22e51d4d3f60)

![image-20240213-145544.png](media://8a342d4d-35ab-4bb5-a454-4cea6e14cd48)


Для того, щоб здійснити забір ролі у декількох користувачів, потрібно:

На вкладці Призначення за допомогою чекбоксів вибрати потрібних користувачів (Маркер 1, Рис.5) У випадаючому списку внизу таблиці з користувачами вибрати пункт Забрати роль (Маркер 2, Рис.5) У відкрившомуся діалоговому вікні натискати на кнопку Забрати (Маркер 1, Рис.6)

На вкладці Призначення система дозволяє додати до ролі потрібних користувачів, а також забрати це призначення в користувачів.

![image-20240213-145700.png](media://bf63941c-5202-4738-835e-a8b148ae0d0f)

![image-20240213-145725.png](media://e9e2f3a3-ffdc-40d6-afc2-ce5fdbb30bba)